Sådan afkalker du din kaffemaskine

Afkalkningsmiddel som anbefalet af producenten

Det firma, der har produceret din kaffemaskine, har typisk en anbefaling til, hvordan du afkalker din maskine og hvilket afkalkningsmiddel, du bør bruge. Det kan du læse mere om i brugsmanualen. 

Vær dog opmærksom på, at det afkalkningsmiddel, som producenterne anbefaler, kan være dyrere end helt almindelig eddike eller citronsyre.

Eddike, eddikesyre eller citronsyre

Det er både hurtigt og nemt at bruge eddike til at afkalke din kaffemaskine. Nogle bruger husholdningseddike, andre bruger eddikesyre. Hvis du afkalker relativt sjældent, er det bedre at bruge eddikesyre. Eddikesyre er et meget skrappere middel – og er mere effektivt, hvis det er kraftige kalkbelægninger, vi snakker om. Hvis du derimod afkalker relativt ofte, kan du nøjes med almindelig husholdningseddike.

 

Vær opmærksom på at nogle producenter anbefaler, at du ikke bruger eddike – evt. fordi kaffemaskinen består af fx aluminium, som bliver påvirket negativt af eddikesyre. Vi anbefaler, at du kontakter producenten, hvis du er i tvivl.

Sådan afkalker du kaffemaskinen – i tre trin

afkalkning step 1

1. Bland

Bland vand og eddike i forholdet 1:1 – eller eddikesyre og vand i forholdet 1:4. Fyld blandingen i kaffemaskinen og tænd så det løber igennem.

afkalkning step 2

2. Rens

Kør blandingen halvt gennem og lad den virke i 20 minutter. Kør resten af blandingen igennem efter 20 minutter.

Afkalkning

3. Skyl

Hæld blandingen ud (eller genbrug den til andre formål, fx elkedlen). Kør 1-2 kander vand gennem maskinen, så du undgår eddikerester i kaffen.

Kontakt en konsulent og få mere at vide